Australian Shepherd

De Australian Shepherd is ontwikkeld als een middelgrote, intelligente, veelzijdige, atletische hond met een geweldig karakter en uithoudingsvermogen.

Aussies zijn gefokt om vee te drijven en hele dagen hard te werken op de boerderij. Bij veel Aussies zie je het drijfinstinct terug. Het is dan ook van belang om hier in de opvoeding rekening mee te houden. Hele dagen hard moeten werken betekend dus ook, dat Aussies niet tevreden zullen zijn met alle dagen luieren of een (grotere) wandeling op zijn tijd. Wel is het zo dat elke Aussie een individueel karakter heeft en de één eerder verzadigd is dan een ander dit is. Over het algemeen zijn het energieke honden die een "baan" nodig hebben in hun leven. Als eigenaar is het dus van belang dat je tijd en aandacht aan de aussie besteed door middel van spel en training. Krijgt een Aussie te weinig uitdaging loop je de kans dat zij ongewenst gedrag zullen vertonen. 

De intelligentie van de Aussie is prettig, maar heeft ook een keer zijde. Het vraagt namelijk van de eigenaar om vooruit te kijken en (ongewenst) gedrag om te buigen, voordat het aangeleerd is. Ook hierin wordt van jouw als eigenaar gevraagd om te trainen met je hond. 

De veelzijdigheid van de Aussie maakt dat het ras veel verschillende soorten vee kan drijven, maar ook goed inzetbaar is bij andere activiteiten. Je kunt denken aan Behendigheid, Hoopers, Zoekwerk, Gehoorzaamheid, Frisbee etc. 

Wij zien vaak aussies die vriendelijk zijn tegen iedereen, echter heeft de Aussie als ras de neiging om enigszins gereserveerd en voorzichtig te zijn naar vreemden. Voor de aussies waar deze eigenschap naar voren komt is het van belang om te trainen en extra te socialiseren op dit gebied. Forceer het niet, dat werkt averechts.. Aussies kunnen beschermend zijn voor hun familie en eigendommen. Ook op dit gebeid heeft een Aussie passende training nodig. 

De Australian Shepherd is over het algemeen een gezond ras. Helaas zijn er net als bij elk ander ras (erfelijke) aandoeningen die voorkomen zoals; epilepsie, heup- en elleboogdysplasie, oogproblemen en MDR1. Aussies kunnen ongeveer tussen de 12 en 15 jaar worden. 

De vacht van de Aussie heeft over het algemeen minimale verzorging nodig om het schoon en geconditioneerd te houden. Met regelmaat borstelen en (indien nodig) nagels knippen is al voldoende. Het is te adviseren om je Aussie minimaal 2 keer per jaar naar de trimmer te brengen. 

 

Zoek jij een trainbare, veelzijdige, slimme, atletische en actieve hond?

Dan is de Aussie voor jouw misschien wel een perfecte match.

Kijk voor meer informatie op:

www.ascn,nl 

 www.asca.org.